terveys

Syljen litiaasi: mikä se on?

Syljen litiaasi on nimi, joka annetaan patologialle, joka johtaa kivien esiintymiseen syljen kanavissa. Suora seuraus on syljen erittymisen täydellinen puuttuminen. Tämä aiheuttaa automaattisesti turvotusta tai infektiota, koska sylki ei ole sylkeä. Kivet muuttuvat eräänlaiseksi pikkukiveksi, joka estää syljen kanavan kokonaan. Mitkä ovat sylkirauhasen tyypit? Sylkirauhasia on kolme: Aluksi korvan takaa löytyy parotidia, erityisesti alaleuan yläosan takana. Nämä sylkirauhaset erottuvat niiden määrän mukaan. Stenonin kanava, joka helpottaa syljen erittymistä. Toiseksi on olemassa submxillary rauhaset, jotka sijaitsevat suuhun. Tällä tasolla Whartonin kanava huolehtii syljen evakuoinnista kielen alla. Lopuksi suuhun on sijoitettu sublingvaalinen rauha, joka sisältää kahdenlaisia ​​eritteitä, nimittäin Walther- ja Rivinus-kanavia. Mitkä ovat syljen litiaasin oireet? Muistutuksena sylkirauhaset ovat erittäin tärkeitä aterioiden aikana. Itse asiassa juuri he erittävät sylkeä maistamaan ruokiasi paremmin. Kuitenkin rauhas turpoaa, kun kanava on tukossa. Kysymys on nyt siitä, mitkä ovat oireet täyttyneestä sylkirauhasesta? Tässä muutamia niistä: Kun joku kärsii syljimyrskystä, on kohdattava kivuttoman rauhan laajentuminen, joka kestää vain muutaman minuutin. Se katoaa aterian lopussa ja jättää syljen erittymisen tunteen. Se on kivulias turvotus, joka hyökkää sylkirauhanen ja kestää hieman pidempään kuin sylkirauhassa. Jos häntä ei hoideta niin pian kuin mahdollista, on olemassa infektioriski mahdollisten spasmien tai stenoosien tapauksissa. Jos sinulla on sylkeä, ota yhteys lääkäriin, jotta voit tutkia patologiaa. Diagnoosimenetelmä on yksinkertainen ja lääkärin tulee määrätä sopivia lääkkeitä syljen kalkkikäsittelyyn. Hän voi sitten siirtyä auscultationiin, jos kivi todella estää sylkirauhasen kanavan. Tällöin analyysiin tarvitaan neulanäyte. Jos tapaus on vakava, suoritetaan tukkeutuneen sylkirauhasalueen CT-skannaus. Jotkut tapaukset ovat vakavia ja aiheuttavat huolta potilaan terveydestä. Nämä ovat: Kasvojen hermo vaikuttaa; Kasvain nopea eteneminen; Ganglion turvotus. Mikä on syljen litiaasin asianmukainen hoito? Sylkirauhasen tukkeuman hoito vaihtelee patologian tyypin mukaan. Tämän vuoksi suositellaan toistuvasti hierontaa, jos erittelevässä kanavassa on kivi. Tämä turvonnut sylkirauhasen hoito auttaa käynnistämään syljen tuotannon uudelleen. Muut toimenpiteet voivat olla tehokkaita, kuten sitruunan tai karkin imeminen. Vakavien kasvainten tapauksessa lääkärin on suoritettava rauhanpoisto radiologian tulosten mukaan. Siksi ganglion poistaminen on yleistynyt. Älä unohda ottaa yhteyttä lääkäriisi! Voit jatkaa muiden artikkelien kanssa: